Divadlo Jonáša Záborského uvedie premiéru cool drámy Don Juan v Soho

13.05.2010 Prešov

Prešov 13. mája (TASR) – Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove uvedie v piatok (14.5. ) štvrtý premiérový titul tejto sezóny.
Vedenie tentoraz siahlo po cool dráme Patricka Marbera Don Juan v Soho, ktorá bude mať prvú slovenskú premiéru. Umelecký šéf DJZ Michal Náhlik dnes pre TASR povedal, že cool dráma sa v Prešove ešte neuvádzala napriek tomu, že najväčší boom vo svete tento žáner zaznamenal pred 30 rokmi.
\"Pociťovali sme, že nám chýba v repertoári titul, ktorým by sme oslovovali kategóriu 20-, 30-ročných. Myslím si, že Patrick Marber je jedna z tých najlepších vôd, v ktorých sa loviť dá, \" zdôvodnil výber titulu Náhlik, ktorý zároveň prevzal aj réžiu predstavenia.
Podľa neho je toto dielo zaujímavé aj tým, že ide v podstate o útvar, v ktorom sa okrem drámy nachádzajú komediálne prvky, chvíľami hraničiace s groteskou.
Fenomén Moliérovho Dona Juana patrí podľa odborníkov k najinšpiratívnejším námetom modernej literatúry a umenia. Je v ňom sústredená univerzálna reflexia určitého konceptu ľudského správania v danom morálnom statuse spoločnosti. Marberova hra Don Juan v Soho v základnej štruktúre rešpektuje Moliérovu predlohu, je však cynickejšia, skeptickejšia, grotesknejšia, bráni sa moralizovaniu a aktualizuje príbeh v čase a priestore.
V predstavení účinkuje 12 hercov a v hlavnej úlohe Dona Juana sa predstaví Boris Srník, ktorý sa podľa Náhlika postavy zhostil veľmi dobre.
\"Mali sme ťažkú úlohu, pretože ten charakter je naozaj hnaný do extrémov a mnohé veci sú také, že sa nedajú zažiť ani za niekoľko životov, \" dodal režisér.
Výtvarný návrh scény zverili Anite Szökeovej. Prestavenie sa rozhodli realizovať na malej scéne, pretože tento titul si podľa režiséra vyžaduje skôr komorné, chladné a dokonca až experimentálne prostredie.
\"Scéna pôsobí plechovým dojmom a mala by znázorňovať v podstate takú konzervu ľudského života. Chceli sme tým naznačiť, že to, čo sa odohráva na scéne, sa odohráva v každom z nás a záleží len na tom, či si tú konzervu otvoríme alebo nie, \" povedal Náhlik.
Premiéra cool drámy Don Juan v Soho bude 14. mája o 19. hodine na Malej scéne DJZ.
 

Vyberte región

mark